IkutSukaAku-ISA. Powered by Blogger.

PERHATIAN - INI BLOG KURANG AJAR...!!!!

Sila ambil perhatian...!!!!
Blog ini bukan tempatnya bagi orang2 yang berasa dirinya beradap sopan santun dan bajet bagus. Jika tidak mahu terasa sakit hati, menyampah dan memualkan dalam pembacaan. Sila blahhh.... gua bolayan....

Wujudnya blog ini khusus untuk meluahkan rasa tidak puashati gua (sebagai rakyat) terhadap Parti2 Politik, Kerajaan Korup (tidak kira BN atau PH), Wakil Rakyat (Ahli Parlimen/DUN) yang tugas mereka suka memperbodohkan RAKYAT sepanjang masa.

Kakitangan Awam... Suka....!!!!

>> Wednesday, October 30, 2013

Beberapa minggu lepas, saya ada berbicara dengan kawan saya yang berkerja di Nestle dan beberapa kawan saya dari luar negara khususnya di US, Australia dan UK. Apa yang saya nak highlightkan adalah di negara-negara maju dan di syarikat multinasional yang berpengkalan di negara maju, gaji mereka dibayar mengikut minggu.

Malah, Labour Department mereka juga menguatkuasakan pengiraan gaji berdasarkan minggu dan bukan bulan (walaupun ada beberapa syarikat mereka yang membayar lumpsump setiap 4 minggu, tetapi pengiraan gaji dikira berdasarkan kepada minggu dan bukannya bulan).

Soalannya : Mengapa..???


Jika soalan ini ditanya kepada Menteri-Menteri Cap Ayam Malaysia, pastinya mereka akan mengatakan sistem pemberian gaji di Malaysia adalah yang terbaik di dunia kerana sekiranya gaji diberikan setiap minggu pastinya penerima gaji terbabit akan boros berbelanja setiap minggu. Atau, jika gaji setiap bulan diberikan berasaskan kepada pengiraan minggu, negara akan muflis.

Sebelum saya pergi lebih lanjut, mari saya terangkan apa beza pengiraan gaji berdasarkan minggu vs pemberian gaji berdasarkan bulan:

(1) Pengiraan gaji Berdasarkan Jumlah Minggu. Sebenarnya, pengiraan gaji berdasarkan minggu adalah dengan mengambil jumlah hari dalam setahun , dan berapa minggu di dalam tempoh 365 hari tersebut: 1 minggu = 7 hari (i) X minggu = 365 hari (ii) X minggu = 365/7 = 52 minggu Bermakna, 365 hari = 52 minggu. Maka kerajaan negara negara maju akan membayar para penjawat awam mereka gaji sebanyak 52 minggu dalam setahun. (2) Pengiraan Gaji Berdasarkan Jumlah Bulan. 1 tahun = 12 bulan (i) 1 bulan = 4 minggu (ii) Maka, setahun = (12 x 4) minggu = 48 minggu

Bermakna, dalam setahun yang sebenarnya ada 52 minggu dan 365hari, kerajaan kita hanya membayar gaji untuk sebanyak 48 minggu sahaja.

Nah.., mari kita tengok beza minggu antara 2 teknik pembayaran gaji (Bandingkan (1) dan (2)). = 52 minggu (dari (1)) - 48 minggu (dari (2)) = 4 minggu (lebih kurang satu bulan) # Kesimpulan : - Ini adalah sebab utama, mengapa Kerajaan kita dapat membayar bonus satu bulan gaji pada setiap hujung tahun, kerana bonus tersebut sebenarnya adalah datang dari (4 minggu/sebulan gaji).

Jika, Kerajaan hanya membayar setengah bulan gaji sebagai bonus, mereka sebenarnya "mencuri" setengah bulan gaji para penjawat awam pada tahun tersebut. Kerajaan di negara-2 maju, walaupun mereka tidak mempunyai agama rasmi (bukan mengaku Islam), tetapi mereka sebenarnya lebih telus dan berhati-perut dalam menjaga kebajikan rakyat mereka yang bekerja, bukannya seperti negara yang Agama Rasminya adalah Islam.

Kerajaan Malaysia sentiasa mengambil contoh terburuk dari negara maju (kononnya) untuk dibandingkan dengan negara kita, sebagai contoh di dalam isu 800,000 penjawat awam yang di lay offkan selama 2 minggu akibat US Government Shutdown.

Tetapi mereka tidak pernah mengambil, membandingkan dan mengimplementasikan aspek paling fundamental di dalam menjaga kebajikan para penjawat awam mereka iaitu "Pengiraan gaji Berdasarkan Jumlah Minggu".

Satu lagi nota penting : Dan fakta ini menjelaskan mengapa kerajaan kita hampir tidak pernah memberikan bonus kepada penjawat awam melebihi 1 bulan gaji pada setiap hujung tahun.

Sekian.

Admin - nampak tak kita kena tipu...????

hahahaha.... ramai dikalangan kakitangan awam adalah penyokong setia dan macai umno laknatullah, eloklah kena tipu.... padan dengan muka diorang... hahahahaha.... sejak dulu, kini dan selamanya memanjang kena tipu...., ada otak tapi takda akal pasal tu suka sangat kena tipu... sudah seperti makhluk dalam hutan daaaaa......!!!!

Post a Comment

Gua tidak bertanggungjawab terhadap semua komen mahupun pandangan yang dihantar pembaca atau di cetak semula di blog ini. Hanya komen di ruang komen Intensedebate sahaja yang akan disiarkan.

1) Komen dari Anonymous/Tanpa Nama tidak akan di layan sama sekali.

2) Begitu juga dengan sebarang komen yang berbentuk sensitif, mengikut takrifan gua, akan dipadam.

Jika ada sebarang cadangan, kritikan atau tak puashati secara peribadi dengan gua, sila email ke zergdukes@gmail.com

Nasihat Buat Kerajaan Barisan Nasional

You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time. - Abraham Lincoln.

Penchachai Umno/Barisan Nasional Fahamkan Ayat Ini..!!!!


“…Wahai orang-orang yang beriman..!!!
Janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani itu sebagai awliya, kerana setengah mereka menjadi teman rapat kepada setengahnya yang lain; dan sesiapa di antara kamu yang menjadikan mereka awliya, maka sesungguhnya ia adalah dari golongan mereka itu
…”; al-Maa’idah:51

Pelawat Terkini

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009
   

Back to TOP