IkutSukaAku-ISA. Powered by Blogger.

PERHATIAN - INI BLOG KURANG AJAR...!!!!

Khusus buat pembaca bertaraf Skema, Sopan Santun dan Beradab. Ini bukan tempat lu orang. Sila logout.... jika tak mahu terasa sakit hati, menyampah dan memualkan. Sila ambil perhatian...!!!

Jika anda tidak boleh menerima konsep blog ini, dengan segala hormatnya anda sekali lagi dinasihatkan supaya logout secepat mungkin. Di sini tiada bahasa sopan santun, penuh beradab lagi tertip, harap maaf.

Wujudnya blog ini khusus untuk meluahkan rasa tidak puashati (sebagai rakyat) terhadap Parti2 Politik dan Kerajaan Korup (tidak kira BN atau PR) yang tugasnya memperbodohkan RAKYAT sepanjang masa.

Pembaziran Terlampau Demi...????

>> Thursday, November 17, 2011

Oleh: Ali Abu


Sekali lagi duit cukai mak bapak korang dibazirkan kek dopan mato. Kes istano negara kek jalan Duta. Den folo lamo kes ni bai. Bilo membabitkan sultan, parti PAS akan slow.

Macamlah Sultan2 Melayu ni maksum xdo doso. Nak tunggu PAS mengkritik Sultan2 melayu, tunggulah sampai babi bulih terbang bai. PKR lagi tak bulih pakai sobab nuar gilo talak nak jadi PM.

Mano tahu bilo playsafe bulih jadikan sultan sebagai tiket jadi PM malaysia yang sah walaupun duk dalam jail.

UMNO..???? Itu lagi BANGSAT. UMNOlah yang mencadangkan pembinaan baru Istana Negara menggantikan yang lamo. Bulih makan komisyen macam boli kapal solam yang tak bulih menyolam, Scorpene.

1] Istana rasmi ratu Elizabeth iaitu Istana Buckingham di London sudah berusia 300 tahun. Keraaaajaan British sampai sekarang masih bolum terniat nak membino istana baru menggantikan Istana Buckingham, walhal keraaajaan mereka 20 kali gando lagi kayo daripado keraaaajaan Malaysia. Kalau nak ikutkan, keraaaajaan British punyo alasan kukuh nak buek istano baru menggantikan yang lamo atas alasan bangunan istano buckingham dah uzur. Tapi nak buek macam mano orang british tak suko membazir walaupun kayo.

2] Istano negara baru berusia 80 tahun. Ia dibina oleh orang kayo cino sebagai banglo pada tahun 1928 dengan kos rm150k. Kemudian diboli oleh keraaajaan Selangor selopeh World War II iaitu pada tahun 1945 untuk dijadikan istana utk sultan mereka.

Akhirnya, keraaaajaan Malaysia boli istana tersebut daripado keraaajaan Selangor dengan kos rm1.4 juta untuk dijadikan sebagai Istana rasmi negara pada tahun 1957. Ok la tu..... Luas pun luas. Sampai 11 hektar bai. Tapi yang BANGANGnya apsal perlu pindah ke Jalan Duta..???? Sapo punyo idea bikin istano baru kek jalan duta..????

3] Sepatutnya idea pembinaan istana baru rasmi kek Jalan Duta itu ditontang habis-habisan. Tapi nak buek macam mano, PAS tak berani kritik sultan. Bagi PAS, sultan-sultan melayu tak pandai membazir. UMNO diorang berani kritik, tapi sultan diorang tak berani kritik. Padahal kek padang mahsyar nanti semuo manusio termasuk sultan2 melayu, obama, benjamin netanyahu, orang umno, orang pas, nuar dan lain lain pasti bertelanjang bulat.

4] Disobabkan pembangkang tak berani kritik idea pembinaan istano baru, mako pembaziran tolah berlaku. Tahun 2006 patut kos rm200 juta. Tahun 2010 kos menjadi tiga kali gando. Dah jadi 800 juta. Kalau rm800 juta tu duit Sultan sendiri, den tak kisah bai. Tapi yang terbabit ialah duit cukai rakyat. 400 juta kor, 800 juta kor ia totap satu pembaziran. Membazir amalan syaitan. Mufti-mufti pun tak berani togo sultan melayu dalam bab pembaziran ni. Yolah, bukan duit abah ey yang dibazirkan.

5] Kesian rakyat.... Baik keraaajaan BN mahupun pakatan rakyat, masing-masing jago tolo sendiri. Jago kepentingan sendiri. Tak berani kritik pembaziran duit rakyat dalam kes istano negara. Kalau istano negara lum ado laie, ia masih bulih dipikirkan. Ini dah ado. Bosa dan cantik. Kenapo mahu dibina baru? Bekas penjajah kito yang kayo-rayo itu pun tak terniat nak buek istano baru untuk Queen mereka. Duit rm800 juta duit rakyat losap macam tu tanpo pembelaan. Sapo nak ganti bai?


Dengarlah wahai pandykutty ahli politik yang kononnya membela rakyat, korang sanggup TUTUP mato biarkan rm800 juta itu dibazirkan semato-mato untuk keselesaan seorang sultan, sedangkan puluhan ribu rakyat marhaen di KL bersesak-sesak, berhimpit-himpit dan terpaksa menderita kepanasan dalam koc komuter kerana mengejar sesuap nasi untuk anak bini di rumah.

Yakin dan percayalah, ahli politik macam koranglah yang akan tinggal kepanasan dalam api nerako paling bawah sekali..!!!!

Posting di atas gua cedok dari FB Ali Abu, peduli apa gua... kalau mana2 penchachai kaki bodek Sultan nak buat repot polis ke.. apa ke... dioang punya pasal laaaa..., kalau nak kena tangkap pun.. Ali Abu yang kena tangkap dulu... gua kena tangkap kemudian hahahaha... pasal bersubahat menghina Sultan... kah...kah...kah...

Lagipun apa yang dipertikaikan tu perkara benar... mengapa perlu ada pembaziran, bukankah Malaysia bakal bankrup pada 2019 nanti... apa diorang tu semua takda otak dan pikir ke....???

Kes Istana Baru Jalan Duta... zaman Pak Lah... kes Shahrizat Lembu pun zaman Pak Lah jugak.... heheheh... hebat orang tua nih... dalam tidoq pun boleh merembat duit... kah...kah...kah....!!!!

Post a Comment

Gua tidak bertanggungjawab terhadap semua komen mahupun pandangan yang dihantar pembaca atau di cetak semula di blog ini. Hanya komen di ruang komen Intensedebate sahaja yang akan disiarkan.

1) Komen dari Anonymous/Tanpa Nama tidak akan di layan sama sekali.

2) Begitu juga dengan sebarang komen yang berbentuk sensitif, mengikut takrifan gua, akan dipadam.

Jika ada sebarang cadangan, kritikan atau tak puashati secara peribadi dengan gua, sila email ke zergdukes@gmail.com

Nasihat Buat Kerajaan Barisan Nasional

You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time. - Abraham Lincoln.

Layan....

Layannnnn....!!!!

Ziarah Dari...


widget

Layan.... Lagi...

Penchachai Umno/Barisan Nasional Fahamkan Ayat Ini..!!!!


“…Wahai orang-orang yang beriman..!!!
Janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani itu sebagai awliya, kerana setengah mereka menjadi teman rapat kepada setengahnya yang lain; dan sesiapa di antara kamu yang menjadikan mereka awliya, maka sesungguhnya ia adalah dari golongan mereka itu
…”; al-Maa’idah:51

Pelawat Terkini

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009
   

Back to TOP