IkutSukaAku-ISA. Powered by Blogger.

PERHATIAN - INI BLOG KURANG AJAR...!!!!

Khusus buat pembaca bertaraf Skema, Sopan Santun dan Beradab. Ini bukan tempat lu orang. Sila logout.... jika tak mahu terasa sakit hati, menyampah dan memualkan. Sila ambil perhatian...!!!

Jika anda tidak boleh menerima konsep blog ini, dengan segala hormatnya anda sekali lagi dinasihatkan supaya logout secepat mungkin. Di sini tiada bahasa sopan santun, penuh beradab lagi tertip, harap maaf.

Wujudnya blog ini khusus untuk meluahkan rasa tidak puashati (sebagai rakyat) terhadap Parti2 Politik dan Kerajaan Korup (tidak kira BN atau PR) yang tugasnya memperbodohkan RAKYAT sepanjang masa.

Lu Suami Jenis Apa haaaaa....????

>> Monday, October 10, 2011

Selalunya dalam entry santai, gua selalu sentuh bab Isteri, Pompuan, Kekeluargaan, makan-makan, cuti-cuti, bab agama sekali dua kala. Kali ini gua nak sentuh bab Suami pulak... jom layan persoalan di bawah nih... untung2 boleh laaa.. para suami sekalian bermuhasarawak kan diri masing2 kannnn...

Khusus buat puak2 umporno dan puak2 kopiah... hahaha... luaran nampak ok, dalaman failed... wa cakap luuuuu.... itupun ada hati mau pasang 2,3 dan 4... muakakakaaaa....

1. Pasang niat dan berdoa menjadi suami terbaik.
Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa mengenai hal ini.

Yang ini awal-awal lagi dah kowtim.... hehehe..
2. Jika sudah mendirikan rumah tangga, bersyukur kerana mempunyai pasangan.
Yakinlah isteri anda pasangan terbaik yang Tuhan tentukan bagi anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik.
Ini pun kowtim jugak... pramugari gua memang yang terbaik setakat hari ini... syukur sesangat...!!!
3. Suami mithali menjadi kebanggaan isteri.
Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan oleh isteri anda.
Hanya pramugari gua jer... yang tau apa kelebihan dan kekurangan gua, setakat nih semuanya baik belaka dan pramugari tak pernah komplen pun... mana taknya dari anak pertama hingga kelima, kemas rumah masak memasak semuanya bibik yang uruskan.. dia dok dalam rumah macam Queen... always on standby to serve the King... hehehe.. (gua le tuuu...), jika nak membantu semua urusan rumah.. itu atas kerelaan dia... gua tak pernah suruh pun, tapi cara hidup bersederhana... tarak lebih2... aaarrrr...
4. Pastikan anda ada masa berbual dengan isteri setiap hari.
Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Berapa minit yang anda luangkan untuk berbual dengan isteri setiap hari?
Part ni memang kowtim jugak... dalam kereta pergi dan balik kerja, lunch hour sekali dua kala, waktu makan malam... setiap hujung minggu jumaat malam sabtu atau sabtu malam ahad.. ada sesi supper/teh tarik dengan anak2... inilah masa terbaik untuk berbual/bertukar fikiran/berbincang dan bergurau senda.
5. Setiap hari pulang dengan senyuman dan bersemangat.
Apabila suami tersenyum, isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. Senyumlah apabila sampai ke rumah.
Part ni... paling best... apabila balik jer rumah si kecik dah menunggu depan pintu menyambut dengan pelbagai soalan2 yang bisa membuatkan gua tersenyum... hehehe...
6. Hadiah penghargaan.
Tidak salah sekiranya suami menghadiahkan isteri hadiah penghargaan di atas pengorbanan yang telah dilakukan sepanjang hidup bersama.
Yang ni.. bila time birthday pramugari dan anniversary jer... tapi selalunya kalau keluar cuci mata selalu jugak kena pow... bukan setakat pramugari jer... anak2 sekali.... kira macam hadiah la jugakkkkk...
7. Membantu isteri di rumah.
Sebagai seorang suami, apa kata sekiranya turut membantu isteri anda memasak dan mengemas rumah dihujung minggu. Apabila bersalin, turut membantu memasak dan menyuapkan makanan kepada isteri dan menyusukan anak yang baru dilahirkan.
Membantu pramugari...??? hehehe... gua tak pernah bantu pun... sebab semuanya bibik uruskan, hahaha... susukan anak... lagilah tak pernah beb..., sebab puting tetek gua kecik jer.... hahahaha... mana ada susu daaaa....

Perghhhhh.... gilababas betul laaaa... Kerajaan Rakyat nih, bagi soalan susah2 beb...., lu orang pulak macamana... ada tak kriteria kat atas tu...??? kah...kah...kah....

Atau jenis suami yang dok pelekoh hasil titik peluh bini, atau jenis suami kaki lepak kedai kopi main dam tarik dan dam tolak... hahaha... atau jenis suami yang kaki kandang, chai nombor ekoq... atau jenis suami kaki ponteng kerja dan parlimen... hahahaha... atau jenis suami yang pakai smart usung geran tanah untuk di jual... hahaha... atau jenis suami kaki stone.. tak dapat duit bini jadi punching bag.... atau jenis suami yang sanggup jual bini kat siam atau bagi kat orang lain... bini boleh di jual beli... atau jenis suami yang dah dibodohkan oleh bini... muakakakaaaaa.... trakangkang...kang...kang... laaaaa....

Lu orang jangan jadi suami yang makan hasil titik peluh bini dan anak2 woooiiiii..., melainkan diorang hulur dengan keikhlasan untuk membantu... jangan meminta-minta..., kalau bini bagi hutang/pinjam pulangkan balik... jangan buat2 terlupa... nanti bini tuntut macam pontianak suhaimi baba... baru padan muka lu orang... time tuuuu... sendiri mau ingat laaaaaa..... hahaha...

Bukan senang mau jadi suami mithali... dan bukan senang mau jadi makhluk manusia yang Ikhlas... bunyi macam senang... tapi susah wooooooo.....!!!!

Sebab itulah orang2 tua dahulu selalu bertanya... "hang ni gatai nak kahwin..., dah belajaq ilmu menikah kaaa...???"

Renung-renungkan lahhhhhh....!!!!

Post a Comment

Gua tidak bertanggungjawab terhadap semua komen mahupun pandangan yang dihantar pembaca atau di cetak semula di blog ini. Hanya komen di ruang komen Intensedebate sahaja yang akan disiarkan.

1) Komen dari Anonymous/Tanpa Nama tidak akan di layan sama sekali.

2) Begitu juga dengan sebarang komen yang berbentuk sensitif, mengikut takrifan gua, akan dipadam.

Jika ada sebarang cadangan, kritikan atau tak puashati secara peribadi dengan gua, sila email ke zergdukes@gmail.com

Nasihat Buat Kerajaan Barisan Nasional

You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time. - Abraham Lincoln.

Layan....

Layannnnn....!!!!

Ziarah Dari...


widget

Layan.... Lagi...

Penchachai Umno/Barisan Nasional Fahamkan Ayat Ini..!!!!


“…Wahai orang-orang yang beriman..!!!
Janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani itu sebagai awliya, kerana setengah mereka menjadi teman rapat kepada setengahnya yang lain; dan sesiapa di antara kamu yang menjadikan mereka awliya, maka sesungguhnya ia adalah dari golongan mereka itu
…”; al-Maa’idah:51

Pelawat Terkini

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009
   

Back to TOP