IkutSukaAku-ISA. Powered by Blogger.

PERHATIAN - INI BLOG KURANG AJAR...!!!!

Sila ambil perhatian...!!!!
Blog ini bukan tempatnya bagi orang2 yang berasa dirinya beradap sopan santun dan bajet bagus. Jika tidak mahu terasa sakit hati, menyampah dan memualkan dalam pembacaan. Sila blahhh.... gua bolayan....

Wujudnya blog ini khusus untuk meluahkan rasa tidak puashati gua (sebagai rakyat) terhadap Parti2 Politik, Kerajaan Korup (tidak kira BN atau PH), Wakil Rakyat (Ahli Parlimen/DUN) yang tugas mereka suka memperbodohkan RAKYAT sepanjang masa.

Orang Awam Merusuh Sebab Kartun... Lawaknya Malaysia..!!!!

>> Monday, October 11, 2010

Sabtu 9 Oktober 2010 jam 10 - 12 tengahari telah diadakan 1 sesi pertemuan Zunar dan peminat-peminatnya yang menunggu untuk mendapatkan majalah kartun yang paling sensasi lagi dikehendaki.

Tidak ramai yang datang pada awalnya lantaran kemungkinan akibat kesesakan jalanraya tau mungkin agak gerun untuk ke sana. Apa tidaknya kartunis ini menjadi buruan polis dan pihak Kementerian Dalam Negeri. Namun hingga ke akhirnya semakin ramai yang datang.

Beratur semua untuk mendapatkan tandatangan istimewa dari beliau.

Bagi mereka yang datang sejak dari awal beruntung kerana dapat mendengar secara 'live' pengalaman Zunar diserbu, ditangkap dibawa "tour de BALAI".

Menurut Zunar ada 10 orang polis datang ke pejabatnya dan pada masa yang sama 15 orang polis lagi telah menyerbu pergi ke syarikat percetakan yang pernah mencetak majalah kartun Gedung Kartun. Semua ini dengan tujuan untuk menakut-nakutkan pihak syarikat percetakan dari menerima projek percetakan.

Polis-polis yang telah ke Cheras telah mengugut pekerja di syarikat itu untuk memanggil tuan punya syarikat percetakan datang dengan segera dan jika tidak mereka akan 'seal' kedai tersebut.

Polis dengan tegas ingin memburu 3000 naskah cartoon-o-phobia yang telah dicetak.

Jika alasan dan tujuan utama mereka mencari bukan sahaja pengurus syarikat percetakan tetapi juga pemilik syarikat ialah untuk menakut-nakutkan mereka dari mencetak buku kartun Zunar, jelas Zunar tujuan polis membawa Zunar ke 7 buah balai atau "le tour de BALAI' pada malam kejadian ialah demi untuk menggagalkan majlis pelancaran yang sepatutnya berlansung pada malam tersebut.

"Polis membawa kenderaan dengan laju dengan bergari beramai-ramai, nasib baik tak ada kemalangan, kalau ada kemalangan akan ada tajuk '4 polis terkorban dan Zunar selamat'", sempat lagi Zunar berseloroh dan menyebabkan semua ketawa berdekah-dekah.

" Ketika lawatan saya ke Muzium Kartun di Indonesia, kartunis di sana terkejut dengan penangkapan saya" cerita Zunar pengalaman beliau ke Bali sebaik selepas dibebaskan.

" Bagaimana di Malaysia ada KLCC yang tinggi pun boleh hingga menangkap kartunis. Dulu di zaman Suharto beliau juga tidak suka kartunis tapi tidak lah sampai tangkap cuma tegur saja" cerita zunar mengenai komen yang dilontarkan oleh kartunis di sana.

Zunar menegaskan bahawa penahanan ini adalah salah dan berniat jahat. Beliau mahu polis memulangkan semula 66 buah buku cartoon-o-phobia kepadanya. Sekiranya mereka mahu beliau boleh memberikan satu naskah lengkap dengan tandatangan darinya.
Menurut Zunar lagi, penjelasan kenapa majalah kartunnya diburu dan ingin dirampas seperti yang disebutkan oleh Menteri Dalam Negeri ialah atas beberapa alasan yang besar.

Satunya ialah kerana ianya MENGGANGGU KETENTERAMAN AWAM, menghasut dan boleh membuat ORANG AWAM MERUSUH!!

Komen lansung dari peminat yang datang ialah "patutlah jalan jam teruk masa saya nak datang ke sini".

Menghakis kepercayaan orang awam terhadap institusi kehakiman, polis dan mempersendakan kalimah Allah.

Gambar di atas Saudara Zunar sedang menunjukkan logo UMNO yang terkandung di dalam majalah kartunnya yang didakwa sebagai ada unsur hasutan....kata mereka logo UMNO yang digambarkan menjadi KATAK ini MENGHASUT!!

Saudara Zunar mendedahkan bahawa beliau telah dimaklumkan bahawa Art Centre yang berpengkalan di New York akan mengadakan sebuah lelongan dan majalah cartoon-o-phobia akan dilelong sebanyak 5 buah pada event tersebut. Ianya diadakan atas sebab kartunisnya ditangkap.

Paling menarik Zunar sempat menceritakan pengalaman 'manisnya' berada di lokap. Makan nasi berlaukkan 'cucu ikan kembung'. Perkongsian pengalaman dengan banduan yang lain yang ada menginap di sana berbulan-bulan lamanya setelah tahanan reman yang terus disambung tanpa adanya peguam.

Banyak lagi pendedahan yang menarik dan 'membeliakkan' mata kami semua termasuklah sistem kuota yang digunakan bagi mencukupkan tangkapan yang berkaitan dengan dadah.

Berkongsi-kongsi cerita dengan peminat yang lain. Kebanyakan yang datang bukan sekadar membeli seorang senaskah majalah kartun, ada yang beli hingga 50 naskah dengan tujuan memberikan secara percuma kepada sahabat handai dan kaum keluarga.

Sumber asal: Blog Ummu Asiah

Kerajaan Malaysia betul2 dah gila, dengan kartun pun takut. Polis pulak ...??? Dah tak tau nak komen apa lagi...??? Tunggu Berok Negara (bn) melingkup baru Polis pun selamat....

Wallaaaweiii... jangan main2 dengan logo united monkeys national organisations... nanti kena tangkap weiiii.... itu logo tinggi martabatnya... kah..kah...kah....

2 IkutSukaLu...::

ummu asiah Monday, October 11, 2010 4:52:00 PM  

Terima kasih bro ISA kongsi..

tajuk ni lagi catchy la...gila apa orang nak merusuh sbb kartun...lawak gilaaa2

Abang Chot,  Monday, October 11, 2010 6:57:00 PM  

kah-kah-kah , mari ketawa sebelum ketawa kena tangkap...ngaaa

Post a Comment

Gua tidak bertanggungjawab terhadap semua komen mahupun pandangan yang dihantar pembaca atau di cetak semula di blog ini. Hanya komen di ruang komen Intensedebate sahaja yang akan disiarkan.

1) Komen dari Anonymous/Tanpa Nama tidak akan di layan sama sekali.

2) Begitu juga dengan sebarang komen yang berbentuk sensitif, mengikut takrifan gua, akan dipadam.

Jika ada sebarang cadangan, kritikan atau tak puashati secara peribadi dengan gua, sila email ke zergdukes@gmail.com

Nasihat Buat Kerajaan Barisan Nasional

You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time. - Abraham Lincoln.

Penchachai Umno/Barisan Nasional Fahamkan Ayat Ini..!!!!


“…Wahai orang-orang yang beriman..!!!
Janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani itu sebagai awliya, kerana setengah mereka menjadi teman rapat kepada setengahnya yang lain; dan sesiapa di antara kamu yang menjadikan mereka awliya, maka sesungguhnya ia adalah dari golongan mereka itu
…”; al-Maa’idah:51

Pelawat Terkini

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009
   

Back to TOP