IkutSukaAku-ISA. Powered by Blogger.

PERHATIAN - INI BLOG KURANG AJAR...!!!!

Sila ambil perhatian...!!!!
Blog ini bukan tempatnya bagi orang2 yang berasa dirinya beradap sopan santun dan bajet bagus. Jika tidak mahu terasa sakit hati, menyampah dan memualkan dalam pembacaan. Sila blahhh.... gua bolayan....

Wujudnya blog ini khusus untuk meluahkan rasa tidak puashati gua (sebagai rakyat) terhadap Parti2 Politik, Kerajaan Korup (tidak kira BN atau PH), Wakil Rakyat (Ahli Parlimen/DUN) yang tugas mereka suka memperbodohkan RAKYAT sepanjang masa.

DKK - Apa Pendapat Lu Orang.

>> Saturday, May 08, 2010

Mamak, Keling, India Muslim, Mapley dan DKK (Darah Keturunan Keling) tidak seharus dipandang sinis peranan mereka dalam negara ini. Mereka terkenal dengan kuat menderma, kedekut dan berkroni. Kroni-kroni mereka terbahagi di antaranya Kutty, Merican, Maidin, Pitchay, Naina, Sikandar, Rauter, Oli dsbnya memang merupakan saudagar yang kaya-raya.

Kalau terdapat kedai mamak dalam mana-mana kampung yang pasti mereka rajin menderma, seperti menderma pisang setiap pagi Jumaat di mesjid-mesjid yang berdekatan. Mereka juga merupakan pengerup wang dan agen surat khabar atau petty traders yang sangat berpengaruh di rantau ini khasnya Singapura, Thailand dan Malaysia.

Kalau menjadi agen surat khabar mereka mampu bertahan lama sehingga ke anak cucu. Dalam sektor pengedaran akhbar merekalah yang memonopoli pengedaran akhbar-akhbar utama dalam negara ini. Andaikata mamak-mamak ini mogok tidak mustahil syarikat-syarikat penerbitan akhbar dan majalah juga akan terjejas.

Apabila ditinjau “margin” keuntungan hasil jualan surat-surat khabar tersebut bukannya banyak sangat tetapi kerana “overhead” mereka yang rendah membuatkan mereka mampu bertahan. Sebagai contoh mereka hanya memakai kain puteh dan baju pagoda, manakala sewa kedai cukup rendah hanya di kaki-kaki lima deretan kedai sahaja.

Sikap sebegini jarang terdapat kepada “petty traders” Melayu, kerana Melayu lebih cenderung ingin cepat kaya dengan mengaut margin keuntungan yang tinggi bukan sahaja keuntungan perniagaan dihabiskan tetapi hangus dengan modal-modalnya sekali.

Beralih kepada pembangunan negara dan peredaran zaman, standard mamak juga telah berubah dan meningkat. Ada di kalangan mereka telah dilantik menjadi Menteri Kewangan, Menteri Penerangan dan CEO-CEO GLC. Walaupun terdapat sesetengah menteri mamak yang cakap dan pelat bertutur masih kemamamakan tetapi dalam diam mereka bijak mencaturi kroni mereka.

MR tidak tahu bagaimana Ahli Parlimen Bayan Lepas Mamak Zahrain Hashim mendapat ilham ada kumpulan “Little Nor Mohammed” yang melindungi Nor Mohammed apabila berbangkit kes kerugian Pos Malaysia. Kenyataan-kenyataan yang tidak berfakta ini harus dihindarkan.

Mamak Reezal Merican pula bersandiwara menyoal balas bagaimana Pos Malaysia boleh rugi RM546 juta. Apakah beliau tidak tahu bahawa Pos Malaysia dahulu di bawah mamak Nor Mohammed Yackop. Perlu diingat rakan beliau dahulu yang merupakan Setiausaha Politik mamak Nor Mohammed Yackob masih lagi dalam siasatan SPRM kerana menggendong wang jutaan ringgit entah milik siapa. - Selanjutnya di sini.

p/s: Kalau pekena nasi kandaq kari kambing... perghhh....

Post a Comment

Gua tidak bertanggungjawab terhadap semua komen mahupun pandangan yang dihantar pembaca atau di cetak semula di blog ini. Hanya komen di ruang komen Intensedebate sahaja yang akan disiarkan.

1) Komen dari Anonymous/Tanpa Nama tidak akan di layan sama sekali.

2) Begitu juga dengan sebarang komen yang berbentuk sensitif, mengikut takrifan gua, akan dipadam.

Jika ada sebarang cadangan, kritikan atau tak puashati secara peribadi dengan gua, sila email ke zergdukes@gmail.com

Nasihat Buat Kerajaan Barisan Nasional

You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time. - Abraham Lincoln.

Penchachai Umno/Barisan Nasional Fahamkan Ayat Ini..!!!!


“…Wahai orang-orang yang beriman..!!!
Janganlah kamu mengambil orang-orang Yahudi dan Nasrani itu sebagai awliya, kerana setengah mereka menjadi teman rapat kepada setengahnya yang lain; dan sesiapa di antara kamu yang menjadikan mereka awliya, maka sesungguhnya ia adalah dari golongan mereka itu
…”; al-Maa’idah:51

Pelawat Terkini

  © Blogger template Webnolia by Ourblogtemplates.com 2009
   

Back to TOP